Het is 11 jaar geleden dat het beroemde bitcoin-witepaper werd uitgebracht. Het is de moeite waard om de indrukwekkende prestaties van de eerste crypto-currency tot nu toe te inventariseren en tegelijkertijd te waarschuwen voor de toekomstige gevaren.

Bitcoin heeft de critici herhaaldelijk getrotseerd en is vele malen “dood” verklaard. Hoewel de bitcoin koers volatiel is geweest, wordt het momenteel verhandeld met een marktkapitalisatie van $170 miljard.

Onderweg leidden de interne discussies tot een “harde vork” en de creatie van “Bitcoin cash”. Hoe dan ook kwam de cryptocurrency gemeenschap er wijzer uit. Wat de toekomst betreft, kan ironisch genoeg een stukje anders goed nieuws ernstige problemen opleveren als de belofte van “kwantum dominantie” wordt ingelost.

Naar schatting heeft 5 procent van de Amerikanen een bitcoin, en voor wereldwijd aantal gebruikers ligt dat waarschijnlijk rond de 25 miljoen. Meer indrukwekkende details betreffen de financiën: vanaf heden zijn er zo’n 18 miljoen bitcoins “gedolven” en een enkele bitcoin haalt momenteel een marktprijs van ongeveer $9.450 op. Voor iets wat critici bespotten als een technologische rage die snel zou verdampen, is dat een tamelijk indrukwekkende prestatie.

De geschillen tussen “bitcoin” en “bitcoin cash” hebben betrekking op de afweging tussen de snelheid van de transacties en de verspreiding van de goedkeuring van de transactie onder een groter aantal spelers in het netwerk. Deze debatten zijn van groot belang voor crypto-enthousiastelingen en handelaren, maar voor mij onderstrepen ze een deel van de verwarring in de oorspronkelijke “marketing” van bitcoin aan het publiek.

Maar zoals de heftige debatten en de uiteindelijke “harde vork” aantoonden, deden dominante persoonlijkheden inderdaad een beroep op de publieke opinie, althans waar “het publiek” verwees naar de gemeenschap van bitcoin-mijnwerkers. Zeker, er bestaat een enorm belangrijk verschil tussen de manier waarop de blokketen (het systeem van regels) werkt en (zeg maar) creditcardaankopen.

Maar net zoals het misleidend was toen sommige voorstanders van bitcoin oorspronkelijk beschreef als “anoniem was het ook misleidend toen sommigen beweerden dat het veranderen van de regels van bitcoin net zo onmogelijk zou zijn als het veranderen van de wetten van de rekenkunde.

Het zou nauwkeuriger zijn geweest om te zeggen dat het veranderen van de regels van de bitcoin zou zijn als het veranderen van de regels van de grammatica.

Elke econoom of adviseur betuigt dat bitcoin nog “harder” is dan edele metalen. Het bitcoin protocol sluit daarentegen een uiterste limiet van 21 miljoen bitcoins in die ooit gedolven zullen worden.

Op zijn 11e verjaardag moeten we bitcoin vieren als een verbazingwekkende prestatie van menselijk vernuft en financiële innovatie die verschillende disciplines, waaronder recht en economie, zich dwingend aan zullen moeten aanpassen. Degenen onder ons die de evolutie ervan bestuderen zijn wijzer geworden, maar crypto’s zullen hun evolutie moeten voortzetten naarmate de rest van de wereld vordert.