Financieel adviseur

De meeste financiële zaken kun je zelfstandig afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een schadeverzekering of aan een spaarrekening. Meestal zijn deze producten direct bij de aanbieder af te sluiten, waardoor je dus geen adviseur hoeft in te schakelen. Als je te maken krijgt met ingewikkeldere zaken zoals hypotheken, levensverzekeringen of beleggingen wordt het een ander verhaal. In dit geval zou het goed zijn om een adviseur in de arm te nemen. Als je het zelf wilt regelen en je maakt een verkeerde beslissing, kan dit je duizenden euro’s kosten. Maar wanneer is het verstandig om een adviseur te nemen en wanneer niet?

Waar moet je verder op letten?

Een financieel adviseur kan behoorlijk prijzig zijn. Zorg er daarom voor dat je een offerte krijgt na het eerste gesprek. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je verschillende adviseurs met elkaar vergelijken. Kijk ook naar de ervaring die de adviseur met zich meebrengt. Als hij of zij al jaren in het vak zit, is de kans minder groot op fouten. Vaak zijn de meer ervaren adviseurs wel iets duurder. Ook is het verstandig om goed te kijken naar de ervaringen van mensen die je voor zijn gegaan. Al deze zaken kunnen je helpen om een goede beslissing te nemen en met de juiste adviseur in zee te gaan.

Wat is een adviseur?

Er zijn in principe drie verschillende financiële dienstverleners. Zo zijn er de aanbieders, adviseurs en bemiddelaars. De aanbieder is iemand die een product levert, zoals een spaarrekening. De bemiddelaar is iemand die alleen een overeenkomst sluit, verder zul je zelf moeten aangeven wat het beste is voor jouw situatie. En als laatste is er de adviseur. De financieel adviseur gaat op zoek naar de beste oplossing voor jouw situatie. Omdat ze zorgplicht hebben, mogen ze geen product aanbieden die niet aansluiten bij jouw situatie. Als je te maken hebt met een lastige financiële beslissing, is het een goed idee om een adviseur in te schakelen. Meer dan de helft van de mensen die een hypotheek afsluiten hebben gebruik gemaakt van een financieel adviseur.

Wat voor soort advies heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk om te kijken waar je precies advies voor nodig hebt. Ben je op zoek naar een volledig financieel plan? Of wil je alleen advies ontvangen over een bepaald product? Daarnaast is het goed om te bedenken wat je verder van de adviseur verwacht. Zo kun je de adviseur alles omtrent de financiële zaken laten regelen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen advies te ontvangen.