Financieel onafhankelijk worden

Het is de droom van ieder mens: financieel onafhankelijk worden. Je kunt zeggen dat je financieel onafhankelijk bent als je niet meer afhankelijk bent van salaris om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Makkelijk gezegd: als je genoeg geld hebt om niet te hoeven werken. Voor veel mensen zal dit klinken als een droom die nooit werkelijkheid wordt. Tenzij je de loterij wint of een enorme erfenis ontvangt. Toch zijn er mensen die het voor elkaar krijgen en daar zou jij er ook eentje van kunnen zijn.

Wat heb je nodig?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat heb ik nodig om financieel onafhankelijk te worden? Voor iedereen zal dat iets anders betekenen. Het kan zijn dat je een studieschuld of hypotheek wilt af betalen, dat je twaalf maanden vaste lasten wilt betalen of twee jaar zonder zorgen op reis wilt. Misschien wil je wel genoeg geld hebben om eerder te stoppen met werken. Al deze zaken zorgen ervoor dat je op een bedrag uitkomt die je nodig om de financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Omgaan met geld

Een groot aspect van het financieel onafhankelijk worden is uiteraard het omgaan met geld. Als je iedere week uit eten gaat, wordt het een lastig verhaal om veel geld over te houden. Je zult dus heel goed over geld moeten nadenken en niet zomaar keuzes maken. Je hele plan hangt eigenlijk af van drie zaken: je inkomen, je uitgaven en je spaargeld. Je kunt je uitgaven verlagen door goed op te letten met bijvoorbeeld boodschappen, maar dat kun je niet blijven doen. Het is makkelijker om je te richten op je inkomsten en te investeren in je carrière. Met een goed betaalde baan blijft er automatisch meer geld over.

Extra tips en tricks

Zorg ervoor dat je al je uitgaven goed in kaart brengt, maar verlies jezelf hier niet in. Je kunt het beste de focus leggen op je grote uitgaven zoals je woonlasten, energiekosten en boodschappen. Hier kun je veel grotere besparingen boeken en dat levert een hoop extra geld op. Daarnaast kun je proberen om extra inkomsten te genereren door bijvoorbeeld te investeren in een huurpand. De laatste tip die je meekrijgt is: Begin zo vroeg mogelijk. Hoe eerder je begint, hoe handiger je wordt en des te eerder is de weg naar financiële onafhankelijkheid vrij.