Financieel planner

Veel mensen hebben moeite met het onder controle krijgen van hun uitgaven en inkomsten. Vaak is er sprake van wisselende wensen en verplichtingen, waardoor het erg lastig kan zijn om alles goed op een rijtje te hebben. Het is daarom een goed idee om een persoonlijk financieel plan op te stellen. Zo is het makkelijker om veranderingen in je situatie op te vangen en heb je een beter overzicht. Niet iedereen is goed in het opstellen van zo’n plan. Naast het feit dat het toch vrij ingewikkeld kan zijn, kost het ook een hoop tijd. Als je toch graag een plan op maat wil, maar zelf de tijd of kennis niet hebt kun je een financieel planner inschakelen.

Wat doet een financieel planner?

Allereerst wordt er een persoonlijk adviestraject opgesteld, waarin de planner alle wensen en verplichtingen op een rijtje zet. Op deze manier kan de planner je helpen om je volledige financiële situatie duidelijk in kaart te brengen. Het is niet alleen een momentopname, maar met een financieel plan wordt er ook rekening gehouden met de wensen en mogelijkheden in de toekomst. Op deze manier worden de risico’s verkleind en kun je specifieke doelen stellen en realiseren.

Het verschil tussen een planner en adviseur

De financieel adviseur en de financieel planner zijn twee verschillende specialisten. Toch worden deze twee vaak door elkaar gehaald en dat is niet terecht. De financieel adviseur is iemand die adviseert over één specifiek product en die alle omliggende zaken voor je kan regelen. Dit kan leiden tot een onsamenhangend geheel aan financiele producten die je door de loop der jaren hebt verzameld. En daar komt de financieel planner om de hoek kijken. De planner is er om orde te scheppen in deze chaos en overzicht te bieden.

Op zoek naar de juiste financieel planner

Het is moeilijk om te zeggen welke planner de beste is voor jouw situatie. Toch zijn er een aantal tips om ervoor te zorgen dat je niet met een slechte planner komt te zitten. Je kunt vrienden en familie vragen om een aanbeveling en vragen welk resultaat zij hebben behaald. Ga met meerdere planners in gesprek, zo krijg je een goed beeld van het aanbod. Als je een planner hebt gevonden die goed bij je past, kies dan voor die planner. Als je een klik hebt met die persoon is het een stuk prettiger om al je financiën op te tafel te leggen. Ga dus vooral op je gevoel af!