Een negatieve BKR registratie is voor velen als een blok aan het been. Het is alsof je een derderangs burger bent, die niet overal welkom is. Steeds loop je weer tegen de muur, zelfs een eenvoudig telefoonabonnement afsluiten blijkt niet mogelijk. Na aflossing van een lening of schuld blijven deze gegevens nog vijf jaar in het systeem staan. Dat is een lange periode, toch zijn er opties om sneller een BKR registratie te verwijderen. Dit kun je uitbesteden aan een extern bureau, je kunt het ook zelf doen.

Zo kun je een BKR verwijderen

Er zijn verschillende manieren om de BKR te verwijderen. Begin eerst met een inzage op te vragen, dit kun je ieder jaar eenmalig gratis doen. Wanneer het een terechte registratie betreft heb je niet zoveel mogelijkheden. Wanneer het onterecht is, bijvoorbeeld wanneer de lening of schuld al lang geleden is afbetaald, dan maak je een goede kans om de BKR registratie te verwijderen. Er zijn dan verschillende mogelijkheden, afhankelijk van jouw situatie en juridische kennis.

1. Maak bezwaar

Je kunt bezwaar maken bij de kredietverstrekker. Je geeft aan waarom je vindt dat de registratie niet terecht is, en dit standpunt onderbouw je met zowel feiten als persoonlijke informatie. Verzamel documenten waaruit blijkt dat al jouw schulden zijn afgelost, dit is het feitelijk deel van je bezwaar. Daarnaast geef je aan waarom de BKR registratie verwijderen belangrijk voor je is, en op welke wijze de negatieve status impact heeft op jouw leven. Dit is het subjectief deel van je betoog. Maak het verhaal niet te emotioneel en persoonlijk, laat wel duidelijk zien dat jij er persoonlijk hinder van ondervindt. Dit pakket stuur je naar de kredietverstrekker, in de hoop dat ze jouw BKR verwijderen.

2. Stap naar de geschillencommissie

Wanneer de kredietverstrekker geen gehoor geeft, of de registratie niet wil laten verwijderen, dan kun je naar de Geschillencommissie BKR stappen. Je stuurt ook ditmaal een brief, met daarin een beschrijving van de situatie en waarom jij van mening bent dat de registratie geschrapt moet worden. Ditmaal stuur je ook een kopie van het bezwaarschrift dat je eerder naar de kredietverstrekker hebt gestuurd mee, inclusief een kopie van het antwoord dat je van hen hebt ontvangen. De uitspraak van deze commissie is bindend, je kunt hier niet tegen in beroep gaan. Zorg er dus voor dat jouw betoog waterdicht is voordat je deze route neemt.

3. Schakel een extern bureau in

Om dit proces te doorlopen moet je alle feiten op een rij zien te krijgen, je zult ook brieven moeten opstellen die duidelijk zijn qua inhoud, met alle relevante informatie en documentatie. Dit kun je helemaal zelf doen, als je liever geen risico neemt kun je een extern bureau inschakelen dat je door het proces leidt. Dan zul je in eerste instantie BKR toetsing krijgen om te kijken of een verwijdering in jouw geval mogelijk is. Dit bureau helpt je verder alle benodigde documenten te verzamelen, en een goede brief op te stellen die de grootste kans op slagen heeft. Ook dit bureau kan je geen harde garanties geven, ze hebben wel de kennis en expertise om jouw kansen aanzienlijk te vergroten.

Een BKR verwijderen voelt alsof er een zware last van je schouders valt. Denk jij onterecht in het systeem te staan? Doe er dan iets aan!