Elektronisch betalen is natuurlijk niet weg te denken uit de huidige maatschappij. De mensen willen niet met veel contant geld op zak lopen. Bovendien, als men tegen een koopje aanloopt of men ziet iets wat normaliter moeilijk te vinden is, dan wil men die kans niet laten lopen. Met een bankpas heeft men altijd geld bij zich. In veel gevallen is het nog bijna vanzelfsprekend dat de klant naar een punt, de kassa in het algemeen, gaat om te betalen. Het is niet voorstelbaar dat er nog bedrijven zijn, die niet tenminste laatstgenoemde mogelijkheid aan bezoekers bieden. Dat kan een bedrijf redelijk wat omzet kosten. Als een klant iemand uitnodigt, voor een etentje bijvoorbeeld, dan is het toch wel heel prettig als die klant aan tafel elektronisch kan betalen. Dat kon vaak al met een credit card, maar er zijn mensen die niet van credit cards houden. Bovendien moet de ober nog een keer terugkeren om een slip te laten tekenen. En laten we niet vergeten dat het betalen met een app in een intelligente mobiele telefoon zijn aandeel in het elektronisch betalen zal gaan innemen. Vorig jaar werd iets minder dan 70% contactloos betaald van alle elektronische betalingen. Daarvan werd al 10% met een mobiele telefoon, smartwatch of iets degelijks gedaan. Een credit card geeft de klant nog aan een ober mee, maar niet een mobiele telefoon. Maar ook in andere situaties kan het fijn zijn om direct te kunnen pinnen bij een vertegenwoordiger van het bedrijf. Een klant wil een boek kopen, de verkoper komt met een mobiele pinautomaat, de klant rekent af en loopt de boekhandel uit. Dat is efficiënt voor zowel de klant als het bedrijf. Tussen haakjes, dan mag het natuurlijk niet gebeuren dat bij de uitgang een alarm afgaat! Dit artikel gaat met name over een pinautomaat kopen.

Type pinautomaten

We praten over vaste en mobiele pinautomaten. De vaste pinautomaten worden op een bepaald punt op het lichtnet en een datacommunicatieverbinding, met name het internet, aangesloten. Dat is bewezen technologie, maar biedt weinig flexibiliteit en is geen oplossing in het geval van een ambulant beroep. Bijvoorbeeld zzp-ers die bij klanten klussen doen, kunnen dan deze geen pinbetalingen bieden. Mobiele pinautomaten werken op een accu en de communicatie gaat via wifi. Ga je ermee buiten wifi-bereik dan is communicatie via een telefoonnet voor mobiele telefoons mogelijk. Als je bijvoorbeeld taxichauffeur bent, dan gaat dat laatste natuurlijk op. Wat de communicatieverbinding betreft kan men kiezen tussen een beveiligde, pinnen over ip (poip) genoemd, en een open verbinding. Dienstleveranciers kunnen die bieden. Het is altijd belangrijk om na te gaan welke betalingsmethoden door de pinautomaat worden ondersteund. Dat zullen tenminste de meest gebruikten moeten zijn. Ook zijn er mobiele pinautomaten die met bluetooth werken, waarnaast je dan een mobiele telefoon of tabletcomputer nodig hebt. Dat hoeft geen nadeel te zijn, als je toch altijd met een dergelijk apparaat rondloopt. Op een tabletcomputer zou men een orderapplicatie kunnen installeren, bijvoorbeeld in een restaurant. Het grote voordeel is dat die pinautomaten heel klein zijn en zelfs in een broekzak passen. Kleine automaten bieden echter vaak alleen contactloos betalen en accepteren dus geen kaarten die deze mogelijkheid niet bieden. Er is al veel aanbod van automaten en dus is het zinvol om te inventariseren wat de opties zijn en welke het beste bij je past, en kijk eens naar mobielebetaalsystemen.nl.

Huren of kopen

Je kunt een mobiele pinautomaat huren, maar ook natuurlijk ook kopen. De apparaten zijn niet erg duur. Maar misschien prefereer je een pakket van een mobiele pinautomaat met een communicatieverbinding te huren. Het is maar net of je liever alle techniek aan een dienstenleverancier overlaat of dat je de voorkeur geeft aan wat meer vrijheid en beschikt over genoeg technische kennis. Ook hier geldt dat is aan te raden om de opties goed te vergelijken.