Het aantal mensen dat onder toezicht komt te staan van een bewindvoerder blijft elk jaar stijgen. Bewindvoering is geen prettig onderwerp om over te praten. Toegeven dat je een bewindvoerder hebt, doen veel mensen niet. Ze schamen zich vaak dat ze schulden hebben gemaakt en daarom met een bewindvoerder om de tafel moeten zitten. Dit is echter nergens voor nodig. We horen het juist bespreekbaar te maken. Door over geldproblemen te praten komt er meer begrip, hulp en besef vanuit de omgeving. Ook kan erover praten voelen als een opluchting voor de persoon in kwestie: het is geen geheim meer.

Wat doet een bewindvoerder eigenlijk voor zijn cliënten? In dit blogartikel geven we antwoord op deze vraag.

Bewindvoering aanvragen

Het eerste wat een bewindvoerder doet als je bij zijn kantoor aanklopt, is de bewindvoering aanvragen bij de kantonrechter. Dit doe je bij de dienstdoende kantonrechter in jouw district. Dus als je bijvoorbeeld bewindvoering in Oldenzaal wilt aanvragen, doe je dat bij de rechtbank in Enschede. Deze aanvraag is meestal een formaliteit. Na de goedkeuring van de kantonrechter kan de bewindvoerder direct beginnen met zijn werkzaamheden.

Financieel beheer overnemen

Een bewindvoerder regelt al jouw geldzaken en zal dus het financieel management in zijn geheel van je overnemen. Er wordt gecontroleerd hoeveel geld er binnenkomt en welke kosten er worden gemaakt. Ook worden alle gemaakte schulden inzichtelijk gemaakt door de bewindvoerder. Dit wordt ook wel de probleemanalyse genoemd. Vervolgens zal de bewindvoerder een budgetplan opstellen. In dit overzicht wordt uitgelegd wat er met jouw geld gaat gebeuren, verdeeld in drie onderdelen: rekeningen betalen, leefgeld en spaargeld.

Nog even concreet:

Dit zet de bewindvoerder voor je op een rij

  • Kosten en rekeningen die je niet betaalde (de schulden).
  • Loon of uitkering die je krijgt (de inkomsten).
  • Wat je moet betalen aan vaste kosten, zoals gas, water, licht, huur.