Er komt veel op je af nadat je de beslissing genomen hebt om je eerste huis te kopen. Een huis kopen blijft altijd iets speciaals. Je hebt veel bezichtigingen en je krijgt daardoor een steeds beter beeld van wat je graag zou willen kopen. Ook heb je een of meer hypotheekgesprekken waarbij je steeds meer kennis opdoet van de financiele zaken die erbij komen kijken. Er kan soms zoveel op je afkomen dat wij van Wimby besloten hierover te schrijven. 

In 4 logische koppen leggen we uit wat er komt kijken bij het kopen van je eerste huis.

Financiële situatie, wat is er mogelijk?

Een van de eerste stappen die je neemt wanneer je een huis gaat kopen heeft te maken met je hypotheek. Hoeveel kan je lenen? Hoeveel geld leg je zelf in? Zijn er vrienden of familie die garant staan of zelfs meebetalen? 

De leenruimte van je hypotheek hangt van veel verschillende factoren af. Hieronder de zaken die invloed hebben op je leenruimte:

 • Alleen kopen of met tweeën.
 • Hoeveelheid geld dat zelf bijgedragen wordt.
 • Het recht op een starterslening.
 • Overeenkomst met de werkgever (vast dienstverband of tijdelijk?).

Voor een ondernemer komen daar nog zaken bij:

 • De omzet van de afgelopen 3 jaar.
 • De omzet van de laatste kwartalen.

Om een idee te krijgen van wat je kunt lenen kun je het best een online hypotheek calculator invullen. Hiermee krijg je een idee van de maximale capaciteit. Mocht dit te laag uitkomen kun je het best alsnog een oriënterend gesprek aanvragen bij een hypotheek vergelijker zoals Frits.

Op zoek naar jouw droomhuis

Als je op de hoogte bent van jouw financiële situatie dan kan het leukste deel beginnen. De huizenjacht. In deze fase ga je zeer waarschijnlijk een aantal bezichtigingen inplannen en bieden op huizen. Tijdens een bezichtiging is het niet alleen belangrijk om goed in de woningen te kijken naar details maar ook naar andere zaken zoals:

 • Win voldoende informatie in
  • Ketel is huur of koop?
  • Kleine gebreken?
  • Kozijnen goed onderhouden?
  • Vocht in muren?
  • etc.

Als je bovenstaande zaken goed hebt onderzocht in je droomhuis dan kun je een bod uitbrengen. 

Breng een bod uit op jouw droomhuis.

Je hebt een indicatie van je leenruimte en je weet welk huis je wil gaan kopen dan is de volgende stap het uitbrengen van een bod. Ga eerst een aantal zaken van tevoren goed na. Check voor het uitbrengen van je bod bijvoorbeeld:

 • Voor welke bedragen zijn gelijkwaardige woningen in de buurt verkocht?
 • Laat een waardebepaling doen door het kadaster.
 • Neem voorwaarde op in jouw bod.
  • Voorbehoud van financiering.
  • Voorbehoud van bouwkundige keuring.
  • Voorbehoud van woonvergunning.
  • Voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Als je een bod hebt uitgebracht is het handig om alvast je financiering te regelen. Dan kom je niet nog met heel veel werk te zitten op het moment dat jouw bod geaccepteerd wordt. 

Het regelen van je hypotheek

Je bod is geaccepteerd, mooi! Je tekent vervolgens een voorlopig koopcontract. Nodig hierbij en voor alle zaken die nog gaan komen een notaris uit. Ook dien je een taxateur te regelen en een eventueel bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit is uiteraard afhankelijk van de voorwaarde die jij hebt aangegeven bij het uitbrengen van jouw bod.

Het laatste wat nu geregeld moet worden is de overdracht van het huis. Dit doe je samen met de notaris. De notaris neemt de stukken door en kijkt of alles gereed is om te tekenen. Vervolgens teken je de contracten en is het huis van jou.