Als ondernemer is het onvermijdelijk dat je te maken krijgt met klanten die hun facturen niet tijdig betalen. Dit kan leiden tot een verstoorde cashflow en extra administratieve lasten. Een pré-incasso is een waardevol hulpmiddel om openstaande betalingen te innen voordat het tot een formele incassoprocedure komt. In deze blog ontdek je wat een pré-incasso is en waarom het een effectieve stap is voor het incassoproces.

Wat is een pré-incasso?

Een pré-incasso is een vriendelijke en professionele benadering om klanten aan te sporen hun openstaande facturen te betalen voordat het formele incassoproces begint. Het is een voorbereidende stap om jouw klant te herinneren aan de openstaande betaling en hen een kans te geven om het probleem op te lossen zonder extra incassokosten of juridische stappen.

Hoe werkt een pré-incasso?

Bij een pré-incasso wordt jouw klant op een vriendelijke manier herinnerd aan de openstaande factuur. Dit kan via een brief, e-mail of telefonisch contact. De nadruk ligt op het informeren van de klant over de achterstallige betaling en het geven van de gelegenheid om het bedrag alsnog te voldoen. Er worden geen incassokosten in rekening gebracht, maar de klant wordt wel geïnformeerd dat dit zal gebeuren als de betaling niet tijdig wordt gedaan.

Voordelen van een pré-incasso

  1. Klantbehoud: Een pré-incasso is een vriendelijke herinnering aan jouw klant dat de betaling nog moet worden gedaan. Het kan voorkomen dat klanten onbedoeld hun factuur over het hoofd zien of dat er sprake is van een misverstand. Een pré-incasso biedt de gelegenheid om dit te corrigeren zonder negatieve gevolgen voor de klantrelatie.
  2. Proactieve aanpak: Met een pré-incasso toon je proactief aan dat jouw bedrijf serieus omgaat met openstaande betalingen. Hiermee geef je het signaal af dat je jouw financiële belangen serieus neemt, zonder meteen een incassoprocedure te starten.
  3. Verhoogde betalingsbereidheid: Door een pré-incasso kunnen klanten zich bewust worden van de openstaande betaling en deze alsnog tijdig voldoen. Het kan een positieve invloed hebben op de betalingsbereidheid van jouw klanten en voorkomen dat het tot een formele incassoprocedure komt.
  4. Besparing van kosten: Een pré-incasso biedt jouw klanten een kans om zonder extra incassokosten te betalen. Hierdoor bespaar je kosten voor een formele incassoprocedure en de daarbij behorende juridische stappen.

Wanneer kies je voor een pré-incasso?

Een pré-incasso is een geschikte stap als jouw klant een achterstand heeft in de betaling, maar er nog steeds een goede relatie is tussen jouw bedrijf en de klant. Het is een vriendelijke herinnering aan de betalingsverplichting en biedt de gelegenheid om het probleem op te lossen zonder formele incassostappen.

Een pré-incasso is een waardevolle stap voor het innen van openstaande betalingen zonder meteen een formele incassoprocedure te starten. Het is een vriendelijke herinnering aan jouw klant om de betalingsverplichting na te komen en biedt de gelegenheid om het probleem op te lossen zonder extra kosten. Een pré-incasso toont jouw proactieve aanpak bij het innen van openstaande betalingen en draagt bij aan klantbehoud en een verbeterde cashflow voor jouw bedrijf. Overweeg een pré-incasso als een effectieve stap om openstaande facturen op een vriendelijke en professionele manier te innen.