Als je denkt aan beleggen, dan denk je waarschijnlijk aan aandelen of vastgoed. Maar heb je ooit overwogen om goud te kopen? Vaak wordt het kopen van goud gezien als iets dat alleen gedaan wordt door die-hard investeerders. Maar met de huidige economische situatie kan het ook voor andere mensen een slimme zet zijn. In deze blog zullen we uitleggen waarom goud kopen als belegging een interessante optie kan zijn.

Goud als bescherming tegen inflatie

Wanneer er inflatie is, dan verliest geld waarde. Het geld dat we nu hebben zal dan over een aantal jaar minder waard zijn. Dit kan nadelig zijn voor spaarders en beleggers. Maar goud is een uitzondering. De goudprijs stijgt juist wanneer er inflatie is. Goud wordt dan als een waardevaste investering gezien. Een slimme keuze dus om jezelf te beschermen tegen inflatie.

Goud als veilige haven

De waarde van aandelen en vastgoed is afhankelijk van de economie. Een crisis kan zorgen voor flinke dalingen in prijzen. Maar goud is een veilige haven wanneer er turbulentie op de markt is. Het is een stabiel en waardevast edelmetaal. Dit maakt goud tot een interessante belegging wanneer je onzeker bent over de economie en de eventuele gevolgen daarvan op de markt.

Goud als diversificatie

Het is altijd slim om te investeren in verschillende soorten beleggingen. Dit wordt diversificatie genoemd. Wanneer je alleen aandelen hebt, dan ben je erg afhankelijk van de prestaties op de aandelenmarkt. Goud is dan een goed alternatief om te diversificeren. Het heeft namelijk een laag of geen correlatie met aandelen of obligaties. Dit maakt het een goede aanvullende belegging in je portfolio. Kijk bijvoorbeeld eens bij https://www.doijerkalff.nl voor meer informatie over het beleggen in goud.

Goud als waardevolle grondstof

Goud heeft vele industriële toepassingen en wordt dan ook veel gebruikt in de industrie. We hebben goud nodig voor de productie van elektronica, medische apparatuur en zelfs de ruimtevaart. Dit maakt dat goud altijd waardevol zal blijven en een stijgende vraag naar goud kan dus leiden tot een stijging in de goudprijs.

Goud als erfstuk

Tot slot kan goud ook als erfstuk worden doorgegeven. Goud is al eeuwenlang een waardevol en geliefd edelmetaal. Je kunt het dan ook generaties lang bewaren en later weer als belegging gebruiken.

Zoals je kunt zien zijn er vele redenen om goud te kopen als belegging. Het kan je beschermen tegen inflatie en fungeren als veilige haven in tijden van crisis. Ook voor het diversifiëren van je portfolio is goud een goed alternatief. Daarnaast is goud een waardevolle grondstof die altijd zijn waarde zal behouden. En mocht je geen interesse hebben in beleggen, dan kan goud ook fungeren als waardevol erfstuk. Kijk bijvoorbeeld eens voor goud kopen bij Doijer & Kalff voor meer informatie.