Het is een situatie waar niemand op zit te wachten: een klant die zijn facturen niet betaalt. Als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk je geld ontvangen, maar je wilt ook de relatie met je klant niet op het spel zetten. Gelukkig is er een oplossing die je kan helpen om op een vriendelijke en effectieve manier je openstaande facturen te innen: pré-incasso. In dit artikel leggen we uit wat pré-incasso is en hoe het jou kan helpen om perfect te incasseren.

Wat is pré-incasso?

Pré-incasso is een stap die je neemt voordat je een incassobureau inschakelt. Het is een laatste poging om je klant te bewegen tot betaling, zonder dat je direct juridische stappen onderneemt. Bij pré-incasso stuur je de klant een herinnering, waarin je aangeeft dat je een incassobureau zult inschakelen als de betaling uitblijft. Deze herinnering kan zowel schriftelijk als telefonisch worden gedaan. Het doel van pré-incasso is om de klant te laten weten dat je serieus bent over het innen van de openstaande factuur, maar dat je nog steeds bereid bent om samen tot een oplossing te komen.

De voordelen van pré-incasso

Pré-incasso biedt verschillende voordelen voor jou als ondernemer. Ten eerste is het een vriendelijke manier om je klant aan zijn betalingsverplichting te herinneren. Je geeft de klant nog een kans om de factuur te betalen, zonder dat je direct een incassobureau inschakelt. Dit kan helpen om de relatie met je klant goed te houden.

Daarnaast is pré-incasso vaak effectief. Veel klanten zullen, na ontvangst van een pré-incasso herinnering, alsnog overgaan tot betaling. Ze willen immers voorkomen dat er extra kosten bijkomen door het inschakelen van een incassobureau. Bovendien kan het inschakelen van een incassobureau negatieve gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de klant, iets wat veel mensen willen voorkomen.

Hoe werkt pré-incasso?

Je kunt zelf een pré-incasso herinnering sturen, maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in pré-incasso, zoals Online Incasso. Zij kunnen je helpen met het opstellen van een effectieve herinnering en kunnen je adviseren over de te nemen stappen. Het is belangrijk om in de herinnering duidelijk te vermelden wat de openstaande factuur is, wat de betalingstermijn is en wat de gevolgen zijn als de klant niet betaalt. Geef ook aan dat je bereid bent om samen tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling te treffen.