Een restpartij is een overschot aan artikelen die nog in het magazijn zijn overgebleven of wat niet meer verkocht kan worden in de winkel. Maar het kan ook zijn dat een fabriek een overproductie heeft gedraaid of een er is een faillissement geweest en het pand van de failliete firma moet leeggehaald worden. Vaak kost het opslaan van de artikelen veel geld en is het verstandiger om ze te verkopen. Waar de ene partij niets meer aan kan verdienen, kan voor de andere partij een goudmijntje zijn. Je kunt hiervoor contact opnemen met een opkoper van restpartijen. Zij zijn geïnteresseerd in alle soorten restpartijen, of het nu kleine producten of grote producten betreft. In overleg wordt er een prijs afgesproken welke jij ontvangt als zij de goederen mee nemen.

 Wat gebeurd er met restpartijen

Als er een prijs is afgesproken met de opkoper van jouw restpartij en jij gaat hiermee akkoord als bedrijf, dan worden de goederen doorverkocht. Natuurlijk worden ze eerst netjes opgehaald door de opkoper van de restpartij zodat er bij jou weer ruimte is in het magazijn voor de nieuwe voorraad. Daarna worden deze artikelen weer aangeboden op veilingen of doorverkocht aan geïnteresseerde bedrijven. Je kunt zelf afspreken met de opkoper dat er niet verkocht mag worden aan een bedrijf die binnen de 50 kilometer van je eigen bedrijf af zit, zodat jouw producten niet in de buurt weer aangeboden worden aan de klanten. Voor winkeliers en supermarkten is het erg aantrekkelijk om restpartijen op te kopen, omdat zij hier een lage prijs voor betalen. Het product wordt dan in de winkel aangeboden als actie en dit is een manier om klanten te trekken naar hun winkel.

Winkels met restpartijen

Er zijn winkels die zich helemaal gespecialiseerd hebben in het verkopen van restpartijen. Er zijn vele outletwinkels of dumpstores waar ze artikelen aanbieden voor een hele lage prijs, vaak omdat het een oud model is of niet meer in de gewone winkel verkocht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kledingstukken of seizoen gerelateerde producten. Denk bijvoorbeeld aan Bataviastad, hier wordt kleding verkocht van de afgelopen jaren die voor vele mensen nog zeer aantrekkelijk en interessant geprijsd zijn. En dit zie je bijvoorbeeld ook met badproducten of verzorgingsproducten. Deze moeten voor een bepaalde datum verkocht zijn omdat ze anders niet goed meer zijn, en deze zie je vaak in een outletwinkel voor een lagere prijs.

 Welke artikelen komen in aanmerking

Je kunt een opkoper van partijhandel benaderen om je winkelvoorraad te laten ophalen, dit kan gaan om kleding, maar ook om laminaatvloeren, gordijnstoffen, horecamaterialen of zelfs elektronica. Denk hier bijvoorbeeld aan een televisie, een mobieltje of witgoed. Ook kan er afgesproken worden met de opkoper van restpartijen dat retourartikelen worden opgehaald, want deze kunnen niet meer verkocht worden via de winkel of via de webshop. Zo zie je, er is een levendige handel in restpartijen wat een mooie zaak is. Zo worden er geen goederen weggegooid en dat is natuurlijk veel beter voor het milieu.